Alimentació saludable després de les festes

Alimentació saludable després de les festes

Menjadors escolars, empreses, residències geriàtriques… Al gener proposem menús ideals per a estar en forma després de les festes. Feliç any en plena salut!

Moltes vegades, l’alegria de les festes nadalenques pot portar a certs excessos en farines, dolços, licors, etc; que ens fan sentir inflats i amb sensació de pesadesa. La bona notícia és que podem tornar fàcilment als hàbits saludables per recuperar l’energia i un estat òptim de salut.

Consells per a sentir-se “com a nous” l’any nou

1/ Recordar que no hi ha dietes màgiques

La millor manera de restablir l’equilibri en el nostre estil de vida, és simplement menjar més saludable i deixar a un costat els excessos de sucres refinats, grasses, saboritzants, condiments artificials i menjars molt processats. No hi ha ‘dietes miraculoses’. N’hi ha prou amb fer alguns ajustos en l’alimentació i preparar el menjar a casa, de forma variada i amb productes i aliments frescos, i fruites i hortalisses de temporada preferiblement, en coccions senzilles i quantitats adequades.

2/ Hidratació adequada

Prendre molta aigua és la forma més saludable d’hidratar-se perquè afavoreix la digestió i l’eliminació de líquids i deixalles de l’organisme. Una altra manera d’hidratar-se sanament després de les festes és prendre líquids com brous, infusions o té.

3/ Vegetals i fruites

La fibra continguda en aliments naturals és un gran aliat per a afavorir el sistema digestiu, i més encara quan aquest ha estat sotmès als excessos de desembre. Les verdures i fruites que estiguin de temporada, brinden a més vitamines, minerals i macro nutrients per a recuperar el correcte funcionament de l’organisme i retornar-li lleugeresa i vitalitat.

citrics al menjadors escolars

4/ Cítrics i fulles verdes per a un bon detox

Aquests aliments poden ser grans aliats per a tornar a menjar saludable després de les festes. Les taronges i mandarines, pròpies de l’hivern, ajuden a regular els nivells de glucosa en sang. La carxofa, a més de tenir un important contingut en fibra, vitamines, minerals i antioxidants, és diürètica i facilita la desintoxicació del fetge, l’eliminació de toxines i la reducció dels nivells de greix en la sang. I les verdures de fulles verdes com les cols, espinacs, bledes, enciam, per exemple, gràcies a la seva alta concentració de calci i fibra, ajuden a eliminar toxines, fent que el fetge compleixi amb la seva funció purificadora.

5/ Evitar el sedentarisme

Pujar escales, caminar, usar la bici, o fer un bon passeig cada dia, són formes ideals per a recuperar energia, vitalitat i l’adequat funcionament i benestar de l’organisme.

Recepta fàcil i saludable: Pit de pollastre saltat amb cols i pastanagues

Pit de pollastre saltat amb cols i pastanagues

Ingredients:
  • 1 pit de pollastre
  • 1 pastanaga
  • ½ bròquil
  • ½ coliflor
  • ½ ceba
  • ¼ pebrot vermell
  • ¼ pebrot verd
  • Brou casolà de verdures
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre
  • Salsa de soia
  • Gingebre en pols
Preparació:

Tallar el pit de pollastre ja net en daus o en tires, després marinar amb salsa de soia al gust. Reservar una hora a la nevera. Rentar, pelar i trossejar les verdures en peces mitjanes d’igual grandària. En una casserola, posar a bullir les hortalisses en el brou fins que estiguin al dent i després colar.

En una paella, sofregir la ceba amb oli d’oliva. Agregar els pebrots i després ofegar la resta de les verdures, salpebrant al gust. Incorporar el pit de pollastre amb una mica més de salsa de soia i afegir un polsim de gingebre en pols. Barrejar i cuinar a foc mitjà fins que el saltat redueixi.

Acompanyar amb arròs o pasta integral. Pot menjar-se sol també.

(Fotos PXHere)