Aigua, vegetals i ingredients de temporada… la sopa de tardor satisfà totes les necessitats. Per això servim sopes als nostres comensals de menjadors escolars i residències geriàtriques.
Quan arriba la tardor i baixen les temperatures, res més reconfortant per al cos i per a l’ànima que una sopa o crema ben calenteta. La manera més eficaç per combatre el fred tardorenc i prevenir refredats, és enfortir les defenses de l’organisme amb les bondats d’aquest versàtil aliment a base d’aigua i els millors vegetals i ingredients de temporada. Per això, tal com diu la dita popular, que a la tardor “no ens faltin sopes, i que no siguin poques.”
Quins són els beneficis de la sopa?
- L’aigua és l’ingredient per excel·lència de la sopa, ideal per a regular la temperatura corporal, mantenir la hidratació del cos i facilitar la digestió.
- La sopa té un gran poder saciant i lleugerament energètic.
- Hi ha moltíssimes maneres de preparar sopes; i fins i tot, una sola recepta de sopa ofereix variants per a cada gust i paladar.
- Les sopes són fàcils de preparar, no cal tenir grans dots culinàries per a fer una bona tassa de sopa.
- A més, resulten ser un aliment econòmic, amb molt de rendiment i per altre banda, apetitós i saludable.
Per què prendre sopes a la tardor/hivern?
- Quan el fred comença, una nutritiva sopa calenta és una gran aliada per a mantenir la tan necessària hidratació.
- Una sopa ben preparada afavoreix el sistema immunitari i proporciona la vitalitat que el cos requereix quan arriben les temporades fredes.
- Un bol de sopa a la tardor pot tenir un efecte relaxant i reconfortant.
- Com la sopa és un aliment líquid i lleuger, l’organisme el digereix amb facilitat (sempre que s’evitin els excessos de sal, greixos i productes concentrats).
Les millors idees per a sopes de tardor/hivern
A continuació destaquem diferents idees sopes que servim als nostres comensals de menjadors escolars i residències geriàtriques.
- Sopes de vegetals de tardor: bledes, alls, carxofa, albergínia, bròquil, carabassa, cebes, col llombarda, coliflor, endívia, espinacs, porro, moniato, carbassons, pèsols, enciams, cogombres, raves, remolatxes i pastanagues. Les verdures d’estació estan en el seu millor moment i vénen carregades de nutrients, sabor, textura i color.
- Brous d’ossos. Sí! Preparats amb els ossos de pollastre, carn de cap de bestiar o caps de peix, i després usar-los de base per a sopes és una forma saludable d’obtenir minerals fàcilment absorbibles per a l’organisme.
- Amb el que sigui que hi hagi al refrigerador. Carabassons trossejats en brou de pollastre amb fideus, sopa de guisat de llenties amb espinacs, sobres de carn rostida per a afegir a una sopa cremosa amb patates… Les sopes són molt versàtils i adaptables.
- Ramen japonès fet a casa. Una sopa pot ser un plat principal o sopar molt complet, simplement combinant amb imaginació proteïnes com a carn, peix o tofu, amb verdures, vegetals o bolets i algun carbohidrat.
- Sopes més cremoses o carregades. Es pot afegir carn magra o peix esmicolat a la sopa perquè sigui una mica més que un simple brou, o fins i tot un grapat de pasta o d’arròs.
- Cremes de verdures amb textura vellutada. Per a cremes suaus, després de triturar les verdures, afegir un lacti al final de la preparació i integrar bé és tot el que es necessita. També es pot aconseguir cremositat amb alternatives no làcties com la llet de coco o tofu sedós triturat.
- Sofregits lleugers per a donar sabor. Sofregir ceba triturada, all, porro i api amb un punt de sal i poc greix, fins que caramel·litzin, és una bona base per a daurar els vegetals amb espècies al gust.
- Sopes amb “pica-tostes”. Abans de servir la sopa, afegir tostadetes de pa cruixent, dauets de formatge o pernil, ou dur o fins i tot dauets de verdures al “dente” és un clàssic costum que combina en la sopa aportant-li diverses textures i sabors que contrasten.
Recepta fàcil: Sopa tardorenca de carabassa i pastanaga
Una de les nostres receptes preferides que servim als nostres clients (menjadors escolars i residències geriàtriques).
Ingredients
- 350 grams de carabassa tallada en daus
- 2 pastanagues petites tallades en rodanxes
- 150 grams de pèsols tendres
- 1 tassa de brou de pollastre (opcional)
- 1 ceba
- 3 grans d’all
- 50 gr de porro
- 1 grapat de julivert fresc
- 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
Preparació de la recepta
Picar finament la ceba triturada, l’all i el porro i sofregir tot en una casserola amb l’oli d’oliva a foc moderat fins que caramel·litzin. Saltar els daus de carabassa i les rodanxes de pastanagues, durant 5 minuts. Afegir el brou de pollastre, barrejar bé i cuinar a foc suau durant 5 minuts més.
Afegir l’aigua de la sopa, rectificar la sal, i coure durant 15 minuts més. Finalment, afegir les mongetes i el julivert finament picat. Tapar novament i deixar que es cuini tot durant quatre minuts. Servir calent.