quina alimentacio tornada al col.legi

Tornada a l’escola: 10 consells infalibles

Segueix els nostres consells per una tornada a l’escola amb salut i energia.

S’acosta el moment d’acomiadar l’estiu, preparar els nens per a la tornada a l’escola i vigilar els seus hàbits alimentaris. És necessària una alimentació equilibrada que els proporcioni un bon rendiment escolar i un millor estat d’ànim.

Com alimentar-se bé al menjador escolar com a casa

10 consells que seguim als menjadors escolars per a l’alimentació saludable dels més petits:

 1. Cinc menjars al dia com a mínim, en porcions adequades, per rebre constantment els nutrients i energia necessaris.
 2. Un esmorzar complet que cobreixi el 25% de les necessitats calòriques diàries. Ha de contenir proteïnes, carbohidrats, greixos saludables, fruites i/o vegetals i altres aliments amb les vitamines necessàries per afrontar l’esforç físic i intel·lectual que implica la rutina escolar.
 3. Incloure més vitamina D. Ara que s’acaba l’estiu, l’exposició al sol dels nens serà menor i, en conseqüència, l’exposició a la vitamina D que proporciona el sol i que tant afavoreix la fixació de calci en els ossos. La vitamina D es pot trobar en làctics, ous i peixos.
 4. Més cítrics i aliments amb vitamina C per reforçar les defenses de l’organisme i prevenir els constipats típics de la tardor.
 5. Cinc racions al dia de fruites, hortalisses i verdures. Els espinacs, per exemple, tenen nombroses propietats idònies en una alimentació saludable. Aquesta verdura aporta una quantitat valuosa de ferro, calci, potassi, magnesi i fòsfor, a més d’àcid fòlic i vitamines A, B i K. L’espinac enforteix els músculs i ossos, manté saludable el sistema circulatori i immune dels nens.
 6. Evitar el consum de productes estimulants com el cafè, te i refrescos.
 7. Menys aliments ensucrats i més berenars amb fruita.
 8. Assegurar fonts d’hidrats de carboni com a cereals, llegums, fruites i verdures; ja que aporten la glucosa que necessita el cervell per funcionar al màxim
 9. Fonts de triptòfan com la fruita seca, peixos, ous, llegums i carns magres, regulen el cicle diari de somni-vigília, i ajuden així a la conciliació del somni.
 10. Sopars variats i nutritius que complementin el dinar de l’escola, per a una alimentació equilibrada i una rutina saludable compartida per tots els membres de la família al final del dia.

– – – – – – – – – – – – – – – –

Recepta saludable: Bunyols d’espinacs al forn

bunyols d'espinacs per menjadors escolars

(Recepta per 15 bunyols del menjador escolar a casa teva.)

Ingredients

 • 70 gr. d’espinacs
 • 1/2 ceba petita trossejada molt finament
 • 3/4 tassa de molles de pa
 • 1 ou gran batut
 • 1/4 tassa d’oli d’oliva verge extra
 • 1/4 tassa de formatge parmesà rallat
 • 1 dent d’all triturat
 • Sal i pebre al gust

Preparació

Rentar, escórrer i picar finament l’espinac per barrejar-lo amb tots els ingredients fins a formar una massa. Després donar forma als bunyols i col·locar-los en una safata untada amb una mica d’oli d’oliva verge extra. Posar al forn a 180ºC durant 20 minuts.