Mariscs: gastronomia amb vista a la mar

A la nostra empresa de càtering, cada dia és major la demanda de plats amb base de mariscs, tant pel seu sabor i versatilitat com pels seus indiscutibles beneficis.

Gambetes, llagostins, cranc, pop, musclos… I és que menjar mariscs és un costum mil·lenari que s’ha perfeccionat amb el temps fins a convertir-se en una delícia gastronòmica, amb versions locals en cada regió del món. Cada dia és major la demanda de plats amb base de mariscs, tant pel seu sabor i versatilitat com pels seus indiscutibles beneficis. Per això tenim receptes per a tots tipus de clients: empreses, menjadors escolars, residències geriàtriques…

Quins són els beneficis de menjar mariscs?

  1. Els mariscs són deliciosos i de fàcil digestió.
  2. Són molt versàtils a la cuina.
  3. Tenen un alt valor nutritiu i afavoreixen la salut cardiovascular, el sistema immunològic i el correcte creixement i desenvolupament dels ossos i teixits del cos.
  4. El consum de mariscs és font de proteïnes d’alta qualitat biològica.
  5. Contenen oligoelements i àcids grassos essencials Omega 3 de manera natural.
  6. Els fruits de la mar són a més una gran font de vitamines A, D, E i especialment les del grup B.
  7. Aporten minerals com fòsfor, calci, iode i seleni, a part d’uns altres com el zinc fonamental per a l’activitat sexual masculina, i responsable de la gran fama d’afrodisíac que té el marisc.
    mariscs per a menjadors escolars

Aplicacions a la cuina

Els diferents tipus de mariscs comparteixen un deliciós aroma i sabor fresc que són perfectes per a complaure als degustadors més exigents i els paladars més fins, per això són molt valorats a la cuina internacional d’alt nivell.

Hi ha plats amb mariscs que són tot un clàssic a tot el món, com la paella espanyola, el pop a la gallega, el “fruit de mer” francès, la pasta amb mariscs italiana, la cassola de mariscs portuguesa, el ceviche peruà, el sushi japonès o l’universal còctel de gambetes, entre molts altres.

Cuinats de manera senzilla o de forma elaborada amb espècies fortes i amaniments especials; servits com a aperitius, com a entrant o com a plat fort, els mariscs es poden presentar de moltes formes i es mariden millor amb un bon vi blanc. També serveixen com a base per a salses, sopes o cremes; són tan versàtils que es poden combinar i preparar per a cada estació de l’any.

Recomanacions per consumir mariscs

Els fruits de la mar, al moment de comprar-los han d’estar intactes, amb bona olor a mar, mobilitat, fermesa i lluentor. La seva manipulació i emmagatzematge requereixen cura, ja que són molt delicats i peribles.

També és aconsellable consumir mariscs de setembre a abril, quan estan en el seu millor moment, ben desenvolupats, amb millor textura, color i sabor; d’aquí la popular dita que diu “millor menjar marisc en els mesos amb R”.

Un consum equilibrat i saludable de mariscs s’ha d’alternar amb altres carns, peixos i ous, així com verdures, llegums, cereals i fruites.

Recepta deliciosa: Espagueti “frutti di mare” (versió fàcil/casolana)

recepta espagueti amb mariscs

Recepta per a 2 persones

Ingredients
  • 200 g d’espagueti
  • 100 g de llagostins (o gambes)
  • 100 g de sípia (o calamar) tallats en daus
  • 6 musclos grans, ja nets
  • 2 tomàquets madurs trossejats en daus
  • Oli d’oliva
  • 1 gra d’all laminat
  • Julivert
  • Orenga fresca
  • Sal i pebre al gust
Preparació
  • Col·locar en una paella els musclos amb una mica d’aigua fins que s’obrin, després es netegen, se’ls treu la carn i es reserva. Una part de l’aigua dels musclos s’afegirà a la cocció dels espaguetis per a donar-los sabor; i una altra part es deixa per a la salsa.
  • Saltar els llagostins, els daus de sípia i la carn dels musclos amb oli d’oliva i all; cadascuns per separat, i després reservar.
  • En aquesta mateixa paella s’ofeguen els tomàquets trossejats un parell de minuts, després s’afegeix el julivert finament picat i els mariscs saltats amb una mica del brou on es s’han cuinat els musclos.
  • Salpebrar al gust i incorporar la pasta acabada de coure. Barrejar bé i ràpid durant dos minuts a foc mitjà, decorar amb l’orenga fresca i servir immediatament.