Durant l’estiu servim fruites adaptats a la calor. Síndria, meló verd o cantalup… bon profit als nostres comensals de centres de dia i residències geriàtriques!
Les fruites d’estiu que servim en els menjadors de centres de dia i residències geriàtriques vénen carregades de textures, sabors i de molta aigua, sent ideals per a contrarestar la set que produeix la intensa calor i les altes temperatures, com a complement d’un bon consum d’aigua. Entre aquestes fruites, destaquen la síndria i el meló com les fruites anti-set més sucoses per a refrescar-se durant l’època calorosa. “Refresquem” el nostre coneixement d’aquestes delícies estiuenques!
La síndria, dolç i saludable
La síndria és la fruita perfecta per a hidratar-se perquè el 92% del seu contingut total és aigua. És la fruita de l’estiu per excel·lència! La polpa de la síndria deu el seu color vermell / rosat a un pigment que protegeix a l’organisme de radicals lliures i prevé malalties. La síndria és simplement deliciosa i saciant, i es pot consumir sola, en sucs, granissada i en amanides variades. Té a més excel·lents propietats laxants i diürètiques; i proporciona fibra sense provocar molestos gasos.
Actualment hi ha moltes varietats de síndria segons el seu color, grandària, forma i sabor, pot ser amb o sense llavors. En general, el tipus de síndria més coneguda és la tradicional de pell verda fosca, de polpa vermella sucosa amb llavors i sabor molt dolç.
El meló, refrescant i afrodisíac
Igual que la síndria, el meló està carregat d’un 90% d’aigua i té un sabor molt refrescant. A més de ser ric en vitamines A, B1, B3, B6, C i E, minerals i nutrients, té substàncies que activen les hormones sexuals, per la qual cosa se’l considera una fruita afrodisíaca.
Hi ha molts tipus de melons que varien depenent de les condicions climàtiques i les característiques del sòl on es conreï. Dos dels tipus de melons més consumits són el meló verd espanyol i el meló cantalup.
Meló cantalup
El meló cantalup és la varietat més comuna a França i és infal·lible a l’hora del desdejuni o el berenar. Estan carregats de moltes vitamines i propietats saludables que milloren les defenses, la salut visual i cardiovascular, a més de contrarestar la pèrdua de massa muscular i reduir el risc de formació de pedres als ronyons.
Meló verd
Molt conreat a Espanya amb finalitats gastronòmiques, el meló verd és molt semblant al meló ataronjat però amb un sabor més dolç i més intens. A més, el meló verd té un major contingut en aigua, minerals, fibra i propietats que afavoreixen la salut digestiva.
Recepta fàcil: Amanida anti-set
Ingredients per a 2 racions
- 1 cogombre
- 2 tomàquets
- Enciam abundant
- ½ síndria petita sense llavors
- ½ meló verd petit
- Pipes de gira-sol (opcional)
Amaniment
- Oli d’oliva
- Vinagre de poma (o suc de llimona)
- Sal al gust
Preparació
Barrejar tots els ingredients per a l’amaniment i reservar. Mentrestant, picar els tomàquets i cogombres en rodanxes i les fruites en daus mitjans. Posar els ingredients en un bol, banyar amb l’amaniment i regirar suaument. Finalment, rentar i escórrer molt bé l’enciam abans de servir, decorant amb unes pipes de gira-sol. Excel·lent com a guarnició de peixos o formatges.