melons en catering a barcelona

Fruites anti – set, Delícies d’estiu!

Durant l’estiu servim fruites adaptats a la calor. Síndria, meló verd o cantalup… bon profit als nostres comensals de centres de dia i residències geriàtriques!

Les fruites d’estiu que servim en els menjadors de centres de dia i residències geriàtriques vénen carregades de textures, sabors i de molta aigua, sent ideals per a contrarestar la set que produeix la intensa calor i les altes temperatures, com a complement d’un bon consum d’aigua. Entre aquestes fruites, destaquen la síndria i el meló com les fruites anti-set més sucoses per a refrescar-se durant l’època calorosa. “Refresquem” el nostre coneixement d’aquestes delícies estiuenques!

La síndria, dolç i saludable

sindria per a centres de dia

La síndria és la fruita perfecta per a hidratar-se perquè el 92% del seu contingut total és aigua. És la fruita de l’estiu per excel·lència! La polpa de la síndria deu el seu color vermell / rosat a un pigment que protegeix a l’organisme de radicals lliures i prevé malalties. La síndria és simplement deliciosa i saciant, i es pot consumir sola, en sucs, granissada i en amanides variades. Té a més excel·lents propietats laxants i diürètiques; i proporciona fibra sense provocar molestos gasos.

Actualment hi ha moltes varietats de síndria segons el seu color, grandària, forma i sabor, pot ser amb o sense llavors. En general, el tipus de síndria més coneguda és la tradicional de pell verda fosca, de polpa vermella sucosa amb llavors i sabor molt dolç.

El meló, refrescant i afrodisíac

Igual que la síndria, el meló està carregat d’un 90% d’aigua i té un sabor molt refrescant. A més de ser ric en vitamines A, B1, B3, B6, C i E, minerals i nutrients, té substàncies que activen les hormones sexuals, per la qual cosa se’l considera una fruita afrodisíaca.

Hi ha molts tipus de melons que varien depenent de les condicions climàtiques i les característiques del sòl on es conreï. Dos dels tipus de melons més consumits són el meló verd espanyol i el meló cantalup.

Meló cantalup

melo cantalup per menjadors centres de dia

El meló cantalup és la varietat més comuna a França i és infal·lible a l’hora del desdejuni o el berenar. Estan carregats de moltes vitamines i propietats saludables que milloren les defenses, la salut visual i cardiovascular, a més de contrarestar la pèrdua de massa muscular i reduir el risc de formació de pedres als ronyons.

Meló verd

lemo verd per menjadors residencies geriatriques

Molt conreat a Espanya amb finalitats gastronòmiques, el meló verd és molt semblant al meló ataronjat però amb un sabor més dolç i més intens. A més, el meló verd té un major contingut en aigua, minerals, fibra i propietats que afavoreixen la salut digestiva.

Recepta fàcil: Amanida anti-set

recepta d'amanida amb melo

Ingredients per a 2 racions

  • 1 cogombre
  • 2 tomàquets
  • Enciam abundant
  • ½ síndria petita sense llavors
  • ½ meló verd petit
  • Pipes de gira-sol (opcional)

Amaniment

  • Oli d’oliva
  • Vinagre de poma (o suc de llimona)
  • Sal al gust

Preparació

Barrejar tots els ingredients per a l’amaniment i reservar. Mentrestant, picar els tomàquets i cogombres en rodanxes i les fruites en daus mitjans. Posar els ingredients en un bol, banyar amb l’amaniment i regirar suaument. Finalment, rentar i escórrer molt bé l’enciam abans de servir, decorant amb unes pipes de gira-sol. Excel·lent com a guarnició de peixos o formatges.