Dieta “pantástica”: els beneficis de consumir pa

Menjadors escolars, bressols, residències geriàtriques, empreses… Cada dia servim pa als nostres comensals.

El pa és un dels aliments més antics i universals en la història de la humanitat. Forma part del mateix grup d’aliments que els grans, cereal, arròs i pastes; i malgrat la seva injusta mala reputació, el pa ofereix molts beneficis que no han de faltar en una dieta equilibrada, com a carbohidrats de qualitat, proteïnes d’origen vegetal, fibra, vitamines i minerals.

Per què consumir pa?

El pa és balancejat, assequible i deliciós. Durant molt de temps, ha estat considerat contraproduent en les dietes de control de pes per considerar-se molt calòric. No obstant això, un pa fet de forma artesanal amb ingredients naturals, farina integral, aigua i sal, sense conservants, saboritzants ni colorants, té els següents beneficis:

  • Saciant, nutritiu i sense excés de calories.
  • De baix índex glucèmic, proporcionant energia i sacietat.
  • Augmenta l’eficiència del sistema digestiu, evitant el restrenyiment.
  • Prevé els càlculs en la vesícula.
  • Redueix el risc de diabetis.
  • Redueix la pressió sanguínia, prevenint malalties cardiovasculars i fins i tot diversos tipus de càncer.

Quins són els millors tipus de pa per a una dieta saludable?

  1. La base principal perquè un pa sigui saludable és que estigui fet amb sèmola integral de qualsevol cereal provinent dels grans sencers i conté el germen i el segó. És més saludable i nutritiu que el pa blanc, ja que conserva molt millor els seus nutrients principals, no eleva els nivells de sucre en la sang i ajuda a mantenir la sensació de sacietat durant més temps.
  2. A més, de que la base sigui sèmola integral, després li podem afegir grans, llavors, altres cereals, etc. i fer-lo molt més ric en fibra, vitamines i minerals.

Recepta saludable: Entrepà de ricotta, ou i alvocat

Recepta saludable: Entrepà de ricotta, ou i alvocat

Ingredients
  • 4 llesques de pa integral
  • 1 alvocat madur en tallat
  • 1 ou dur
  • 1 tomàquet a rodanxes
  • Enciam fresc
  • 50 g de formatge ricotta
  • 1 culleradeta de mostassa
  • Suc de llimona
  • Sal i pebre al gust
Preparació

Col·locar el formatge ricotta en un bol, afegir la mostassa, suc de llimona la sal i el pebre al gust. Barrejar tot fins a obtenir una crema homogènia. Torrar lleugerament les llesques de pa i untar la crema de ricotta. Afegir les fulles d’enciam, l’alvocat i l’ou; i finalment les rodanxes de tomàquet. Cobrir amb una altra llesca de pa i tallar per la meitat per a servir.