amanida, Càtering menjadors escolars Barcelona

Tipus d’amanida, quants coneixes?

Menjadors escolars, centres geriàtrics, empreses… El nostre servei de servei de càtering serveix amanides de productors locals de Catalunya.

Les fulles verdes són un ingredient imprescindible en una dieta balancejada. S’adapten a qualsevol tipus de plat, i principalment a l’estiu són les estrelles de les amanides per la frescor i sabor que aporten, a més dels molts beneficis nutricionals. L’amanida és un aliment versàtil i accessible des de tot punt de vista: s’aconsegueix fàcilment durant tot l’any, tenen un preu econòmic i es poden menjar al natural i fresques.

Quins són els beneficis de l’amanida?

Les amanides són font de Vitamina A, Tiamina, Riboflavina, Niacina, Àcid Fòlic i Vitamina C que aporten beneficis per a la salut visual, el sistema immunològic, regeneració dels teixits, bon desenvolupament cerebral i els processos metabòlics, entre altres. L’amanida aporta a més minerals com el ferro, potassi, fòsfor, calci, magnesi i sodi. En general, les amanides de fulles verdes tenen molt poques calories, són riques en fibra i antioxidants, tenen un alt valor nutricional, vitamínic i remineralitzant, així com efectes desintoxicants i fins a calmants.

Varietats d’amanides més conegudes

Encara que habitualment coneixem només unes poques varietats, en realitat existeixen més de cent tipus amanides a tot el món, que tenen entre elles un comú denominador quant a nutrients i propietats, però algunes sobresurten entre les altres pels seus propis beneficis excepcionals. A continuació presentem unes varietats que posem al menú dels nostres comensals de menjadors escolars, centres geriàtrics i empreses.

 • Iceberg: dita així per la seva forma similar a un cabdell, amb textura cruixent, sucosa i suau sabor, és l’enciam més comú per a preparar sandvitxos i amanides bàsiques. Té el cost més barat i el menor valor nutricional en relació a les altres varietats.
 • Romana: coneguda com a enciam espanyol o “orella de ruc” per la forma allargada de les seves cruixents fulles de to verd intens, aquesta varietat és de totes la més coneguda i utilitzada en amanides, de baix preu i amb el major nombre de propietats, vitamines, proteïnes, calci i omega 3 en la seva composició. Encara que aconsegueix la seva esplendor en l’estiu, pot trobar-se en totes les temporades. Hi ha una varietat d’enciams romans de menor grandària, els Cabdells de Tudela, molt populars a Espanya.
 • Rúcula o arúgula: Aquesta espècie vegetal d’ascendència mediterrània, té fulles allargades i un sabor lleugerament amarg, que li senti bé a molts tipus d’amanides i altres platerets. La millor estació de la rúcula és l’estiu.
 • Radicchio o xicoira vermella: és un enciam italià de fulles de textura ferma i cruixent i sabor lleugerament amarg i picant. L’enciam Radicchio té grans propietats digestives i un alt poder antioxidant.
 • Endívia o enciam blanc. És una hortalissa d’hivern amb fulles dures, blanques i abrillantades, de sabor molt distintiu ja que és dolç i amarg alhora, per la qual cosa es porten bé amb adreços a base de iogurt.
 • Escarola: És també una verdura pròpia d’amanides d’hivern, època en la qual mostra la seva màxima esplendor. L’escarola té fulles molt dentades, i un tènue sabor picant i amarg que combina molt bé amb vinagretes fortes. L’escarola és de fàcil digestió i té grans propietats depuratives i diürètiques.
 • Trocadero o enciam francès, és un enciam rodó de color verd clar i una textura molt tendra en les seves fulles de delicat sabor que combina amb tot especialment si s’empren amaniments suaus.
 • Canonges: Són una espècie d’enciam propi de les temporades fredes, de color verd fosc, textura cruixent i suau sabor a nou, que contrasta amb sabors forts i realça les amanides d’hivern. Tenen un inestimable valor nutricional i són la varietat d’enciams amb major quantitat de ferro en la seva composició.

Recepta fàcil: Amanida estival amb vinagreta de maduixa

Amanida estival amb vinagreta de maduixa

Ingredients de l’amanida
 • Un grapat d’enciam romà
 • Un grapat d’enciam iceberg
 • Un grapat de rúcula
 • 6 tomaques cherry
 • 6 maduixes trossejades
 • 1 ceba morada petita picada en fines julianes
 • 150 gr de formatge de cabra
Per a la vinagreta de maduixa
 • 100 gr de maduixes en trossos
 • 125 ml de vinagre blanc balsàmic
 • 5 cullerades d’oli d’oliva
 • Sucre a gust

Preparació

Per a la vinagreta, triturar les maduixes fins a obtenir un puré, afegir el vinagre i deixar reposar una hora. Colar tota la preparació i reservar en la nevera. Al moment de servir, afegir a poc a poc l’oli d’oliva i una mica de sal. Rentar i assecar les fulles d’enciam, trossejar-les amb les mans i col·locar-les en una font. Afegir la resta dels ingredients, banyar amb la vinagreta i servir l’amanida fresca.

*Tip: El secret de tota bona amanida és escórrer molt bé l’enciam i afegir-la abans de servir perquè no es marceixi i es conservi fresca i cruixent.