Archivos mensuales: diciembre 2018

especies per a menjadors escolars barcelona

3 espècies saludables que faran una festa en els teus plats

3 espècies molt beneficioses que formen part indispensable d’una alimentació saludable com la que servim als menjadors escolars. Felices festes saboroses!

Les espècies realcen el sabor dels aliments; Les seves virtuts culinàries fan que els aliments siguin més desitjables i alhora més profitosos per les seves propietats digestives, antioxidants, antisèptiques i metabòliques.

Hi ha moltes espècies, de diferents orígens i amb diferent sabor, que són molt beneficioses i formen part indispensable d’una alimentació saludable com la que servim als menjadors escolars. En aquesta oportunitat, destaquem les bondats de tres valuoses espècies que no han de faltar en la cuina.

  • El color de la cúrcuma

La cúrcuma és una espècia de sabor agre i una olor que evoca una mica de la taronja i el gingebre. La seva presentació habitual és en pols color groc mostassa que s’utilitza com a colorant i que a més li aporta aroma i sabor als plats. A més, té moltes propietats i beneficis per a la salut: prevé el dipòsit de colesterol en les artèries, redueix el risc de arteriosclerosis, protegeix el cor, facilita la digestió, evita els gasos, permet el buidatge del fetge i la vesícula i alleuja símptomes i dolències de l’artritis.

  • La dolçor de la canyella

La canyella és una espècia molt apreciada en la cuina i rebosteria pel seu particular sabor dolç. Pot ser utilitzada en branques o en pols per assaborir postres, cremes i cereals. En una infusió, la canyella és ideal per sadollar si es vol baixar de pes. També ajuda a controlar els nivells de glucosa en sang, és un potent anticoagulant, afavoreix la circulació sanguínia i té importants propietats antibacterianes, antiespasmòdiques i antiinflamatòries.

  • L’aroma del comí

Aquesta espècia en forma de diminutes llavors de color marró, de forta aroma i sabor acre, es pot trobar més comunament en forma de gra o pols mòlta. Es fa servir tradicionalment com a condiment d’arrossos, vegetals, pastes i sopes.  El comí té valuoses propietats digestives i a més és considerat un antimicòtic natural molt eficaç.

Recepta fàcil i saludable: Compota de poma amb canyella

recepta de Compota de poma amb canyella

Servim aquesta recepta als nostres comensals de menjadors escolars i residències geriàtriques.

Ingredients:

  • 3 Pomes
  • 3 cullerades de mel
  • 1 canyella en brut

Preparació:

Pelar i trossejar les pomes, després posar-les en una olla amb aigua al foc juntament amb la mel i la canyella. Tapar i deixar bullir. Després de bullir, deixar cuinar durant 30 minuts i aixafar amb l’ajuda d’una forquilla.

Es pot menjar sola, untar en torrades o usar en preparacions calentes com a pollastre al forn.

carabassa menjadors escolars

La Carabassa: Molt més que decoració!

La carabassa, fruita de tardor es pot preparar en una infinitat de receptes i té valuoses propietats nutricionals. Per això ho servim als nostres comensals dels menjadors escolars.

La carabassa és una hortalissa de temporada reconeguda a tot el món com a símbol de la celebració de la Nit de Bruixes o Halloween; però, molt més que un element decoratiu, aquest fruit ataronjat tan típic de la tardor es pot aprofitar molt bé per preparar una infinitat de plats amb el seu agradable sabor dolç i valuoses propietats nutricionals.

Propietats i beneficis de la carabassa

–              La carabassa conté molta aigua i molt poques calories, per la qual cosa permet sadollar l’apetit fàcilment i de forma saludable.

–              El seu consum afavoreix el trànsit intestinal prevenint el restrenyiment, gràcies a l’alt contingut en fibra.

–              Té carbohidrats complexos que subministren vitamines i minerals.

–              Conté beta-carotens que li aporten el seu característic color ataronjat i que l’organisme transforma en vitamina A, complint una poderosa funció antioxidant i reforçant el sistema immunològic cel·lular.

–              La ingesta de carabassa millora la tolerància a la glucosa i contribueix a augmentar els nivells d’insulina en sang.

–              A l’hora de cuinar, aquest versàtil aliment ofereix infinitat de possibilitats: És ideal rostida o al forn, saltejada o al vapor, en sopes, cremes, amanides i purés.

La carabassa en la cuina

La carbassa, que ens agrada servir als menjadors escolars, és una hortalissa aprofitable al màxim. Les seves flors, crues o cuites, són un ingredient gastronòmic per realitzar una infinitat de guisats. La polpa es cuina, fins i tot amb la pell per conservar millor els seus nutrients. Les llavors torrades i mòltes són un deliciós snack i fins i tot, les closques es tallen per fer llanternes i atuells.

Sense dubte, la carbassa és una de les millors opcions a la tardor, per aportar color a les receptes.

Recepta fàcil: Crema de carabassa i pastanaga

recepta de sopa de carabassa

Ingredients

  • 300 grams de carabassa
  • 150 grams de pastanaga
  • 1 ceba
  • 4 dents d’all
  • 1/2 litre de brou de pollastre
  • 1 culleradeta de curri en pols
  • Surt i pebre al gust
  • 1/4 tassa crema de llet

Preparació

  1. Picar en trossos petits la ceba, la carabassa i la pastanaga.
  2. Sofregir la ceba fins a daurar i agregar l’all triturat. Afegir les verdures i remoure de tant en tant per 4 minuts.
  3. Afegir el brou de pollastre i cuinar fins que estovin les verdures.
  4. Quan estiguin cuites, liquar tot fins a tenir la textura d’una crema i es col·loca de nou en la casserola a foc baix.
  5. Afegir el curri, la sal i el pebre, removent molt bé. Després agregar la crema de llet. Barrejar bé i deixar coure uns minuts més.
  6. Servir en una cassola, amb un polsim d’herbes fresques finament picades i alguns crostons per decorar.