Incloure més carns blanques, reduir les carns vermelles

Les carns blanques que servim als nostres menús de càtering, són excel·lents aliades d’una alimentació saludable.

Per què incloure més carns blanques i reduir les carns vermelles de la teva dieta?

Es considera carn blanca tota aquella que no prové de mamífers. És fàcil de reconèixer-la perquè té un color menys vermellós; els exemples més comuns de carns blanques són les aus (pollastre, gall dindi, ànec). En aquesta definició hi ha algunes excepcions: Per exemple la carn de conill es considera com a blanca malgrat provenir d’un mamífer; i la carn d’estruç es considera com a vermella malgrat ser un au.

Beneficis de les carns blanques

A més de la diferència òbvia de color, la carn blanca també es diferencia de la carn vermella per la seva aportació nutricional. La carn blanca té un baix contingut de greix, menys d’un 10%. Al mateix temps, són una excel·lent font de proteïnes, vitamina B, ferro, zinc i fòsfor.

És precisament el seu baix contingut de greixos i el seu alt contingut en proteïnes d’alt valor biològic (contenen tots els aminoàcids essencials), la qual cosa converteix a les carns blanques en excel·lents aliades d’una alimentació saludable. La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) recomana consumir entre 3 i 4 racions de carns blanques a la setmana. De fet, només es recomana consumir carn vermella de manera ocasional unes 3 vegades per mes. La nostra empresa de càtering inclou carns blanques als menús dels seus clients: menjadors escolars, empreses i residències geriàtriques.

No obstant això, recorda que les proteïnes d’origen vegetal són de gran qualitat nutricional i molt més sostenibles per al medi ambient. Però si esculls incloure carn a la teva alimentació, millor que sigui blanca!

Recepta fàcil: Pollastre a la pinya

Pollastre a la pinya per als menjadors escolars

Ingredients:

  • 1 pit de pollastre
  • 200ml llet
  • ½ ceba
  • 30g pinya en el seu suc
  • ½ c/p farina de blat
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

Marquem el pit de pollastre a la planxa i reservem. Tallem la ceba en juliana, i la sofregim en una paella amb una mica d’oli. Un cop la tenim transparent, afegim la llet, la pinya i una pols de farina de blat, i portem a ebullició. Un cop arriba a ebullició, afegim el pit de pollastre que teníem reservat i deixem coure durant 10-15 minuts. Servim i bon profit!

Una brotxeta de fruites plena de sabor i beneficis

Als casals d’estiu com als menjadors escolars, servim brotxetes de fruites plenes de colors i de salut!

Les fruites tenen incomptables beneficis per al cos, però la millor part és que són delicioses i versàtils, permetent crear moltes receptes i menjars que seran gaudits per tots. Per exemple, una brotxeta de fruites d’estació pot ser unes postres ràpides, lleuger i deliciós per gaudir en els mesos càlids de l’any. La divertida forma en què les fruites van disposades verticalment ho fan un Snack molt atractiu per a nens i adults per igual.

Quines fruites podem usar per una brotxeta?

Encara que l’ideal seria deixar que la nostra imaginació voli, hi ha algunes fruites que es poden combinar per una brotxeta molt rica i amb moltes propietats saludables. Per exemple el plàtan, a més de ser ric en ferro, fibra, vitamines i minerals; té propietats digestives i antidepressives. També és una joia per als esportistes, doncs brinda energia per a tot el dia i a més redueix els dolors musculars.

càtering menjadors escolars Barcelona: brotxetes de fruites
Amb els nens dels menjadors escolars vem fer una animació amb preparació de brotxetes de fruites.

Una fruita de sabor i beneficis semblats és l’albercoc, que a més pel seu alt contingut de calci és ideal per afermar el creixement dels nens i millorar la salut òssia. Bé podria cridar-se “la fruita de la joventut eterna” a causa del seu alt contingut d’antioxidants i la seva part en la prevenció de malalties degeneratives, cardiovasculars i fins i tot càncer.

Tots coneixem el ric sabor de la poma, ja sigui la vermella que és més dolça o la verda, una mica més cítrica. Però a tot això cal sumar-li el seu gran contingut d’aigua (80%) que la fa summament hidratant, diürètica i ideal per tractar afeccions com el restrenyiment i la diarrea.

Per a un toc rosa, la frutilla pot afegir un bon toc a la brotxeta amb els seus incomptables avantatges: analgèsiques, antiinflamatòries, plenes d’aigua i fibra, i fins i tot alguns beneficis menys coneguts… com prevenir les arrugues i estimular la memòria!

Ideal per servir als menjadors escolars… El tancament ideal per la nostra brotxeta.

 

 

 

Amanides i sorbets, menjars d’estiu

Als bufets d’empreses o menjadors escolars i de centres de dia, l’estiu exigeix una alimentació saludable per aguantar la calor. Les amanides i sorbets estan apreciades pels nostres hostes.

Moltes vegades el més ràpid és preparar un entrepà amb el que tenim a mà i portar-ho a l’oficina. No obstant això, preparar un esmorzar o berenar saludable amb amanides per als bufets d’empreses o els menjadors escolars o de centres de dia permet menjar verdures i ingredients de temporada. A més es pot crear alguna cosa senzill, lleuger i ric.

Quines verdures d’estiu podem usar per a amanides?

Per sort, les temperatures càlides d’estiu permeten preparar riques amanides amb verdures fresques, nutritives i saludables com a enciam, cogombre, pebrots, tomàquet, pastanaga… fins i tot carbassó i carabassa. Si aquestes les combinem amb un carbohidrat complex com a arròs o pasta, tindrem un menjar complet que ens donarà l’energia necessària per continuar la jornada i al mateix temps portarà molts beneficis al cos.

Sorbets per als postres

sorbets per menjadors escolars
Les fruites més riques d’estiu per a un bon sorbet: cirera, pruna, gerd, préssec, meló i síndria.

Un bon esmorzar porta unes postres merescudes… per sort, a l’estiu tenim moltes fruites que proporcionen una hidratació extra i amb les quals podem preparar sorbets rics i pràctics (simplement congelant el suc). Les fruites més riques d’estiu per a un bon sorbet: cirera, pruna, gerd, préssec, meló i síndria.

Amanida de pasta, pernil i pinya

Una recepta perfecta per als menjadors escolars!

INGREDIENTS:

  • Espirals
  • Pernil dolç a daus
  • Olives
  • Pinya natural a daus
  • Tonyina al natural escorreguda
  • Oli d’oliva

PREPARACIÓ:

  1. Coure la pasta i refredar-la
  2. Barrejar tots els ingredients i amanir al gust
  3. Bon profit

Amanides per centres de dia i casals

L’estiu ja és aquí, i les amanides l’acompanyen

En aquestes dates on el sol és el nostre pa de cada dia; la calor i la necessitat de menjar fresc és ineludible. I una excel·lent manera és posant-nos les botes amb una bona amanida com les que servim tot l’estiu als centres de dia.

Tot són virtuts quan parlem de les amanides; són bones, fresques i divertides. A més a més, es fan molt ràpidament i sense tenir la necessitat d’encendre els fogons a casa. Són pràctiques i podem portar-les en una carmanyola a la platja o a la piscina.

Ideals per servir als centres de dia y casals

A més a més són riques en vitamines i minerals, ja que al menjar-se crues, les verdures no les perden durant la cocció.

Les amanides són una excel·lent guarnició, un agraït primer plat o un contundent plat únic si afegim una bona quantitat de proteïna, com pot ser pollastre, tonyina o formatge pels vegetarians.

També poden ser molt saciant si preparem una amanida de llegums, sent aquesta una bona manera d’incloure-les a l’estiu, cosa que sovint ens costa una mica.

Pinya, meló o síndria... amanida d'originalitat.
Pinya, meló o síndria… amanida d’originalitat.
I per què no? Amanides amb fruita fresca per fer-les més refrescants. Proveu-les amb pinya, meló o síndria que queden genials!

Les amanides també són una font d’aigua, ja que les verdures tenen al voltant d’un 90% d’aquest component, el que ens ajudarà a mantenir-nos hidratats durant el dia.

A Roca Gonzalez cada dia preparem receptes d’amanides per els centres de dia i menjadors de casals. Us deixem una recepta ràpida, senzilla i fresca que donem com a primer plat, tenint en compte que la FAO ha declarat el 2016 com l’any internacional de les llegums. A gaudir-la!

Recepta d’amanida tomàquets cigrons tonyina

amanida tomàquets cigrons tonyina

INGREDIENTS:

Cigrons
Enciam
Tomàquet
Tonyina
Olives verdes

Preparar l’amanida:

  1. Coure els cigrons i refredar-los
  2. Netejar i desinfectar els vegetals
  3. Barrejar tots els ingredients i amanir al gust
Si estàs passant calor, ja saps, la clau és: Amanides, Amanides i Amanides!!!