Menús especials per a al•lèrgies i intoleràncies

Gestió específic de menús per a menjadors escolars per a casos d’al·lèrgies i intoleràncies

En els últims anys s’ha detectat un augment substancial de les al·lèrgies i intoleràncies, sent especialment rellevant l’aparició d’aquestes en nens cada vegada més petits. Per això és de vital importància conscienciar la població i en especial, als sectors de la restauració col·lectiva, de la necessitat d’oferir productes segurs i lliures d’al·lèrgens per a aquest grup de persones sensibles a certs aliments.

A Roca González treballem adaptant tots els nostres menús a les diferents al·lèrgies i intoleràncies que presenten els nostres clients.

El major nombre de casos d’al·lèrgies i intoleràncies es detecta en l’etapa escolar. Encara que s’ha demostrat que en la majoria de casos, aquestes al·lèrgies milloren, fins i tot desapareixen, amb el pas dels anys. Però durant l’etapa escolar és quan més incidència de casos trobem.

A causa de la complexitat de les al·lèrgies i intoleràncies, a Roca González treballem amb els informes mèdics de tots els nens. És per això que abans de pautar un menú per aquestes patologies, demanem l’informe mèdic per avaluar que pot i que no pot menjar.

Seleccionem les nostres matèries primeres de manera que evitem el major nombre d'al·lèrgens. Per exemple, mandonguilles sense gluten ni lactosa.
Seleccionem les nostres matèries primeres de manera que evitem el major nombre d’al·lèrgens. Per exemple, mandonguilles sense gluten ni lactosa.

Un cop tenim aquesta informació, el departament de nutrició s’encarrega d’elaborar els menús especials per a cada al·lèrgia i intolerància. La nostra màxima sempre és aconseguir que els nens al·lèrgics o intolerants mengin el més similar possible a la resta. És per això que seleccionem les nostres matèries primeres de manera que evitem el major nombre d’al·lèrgens. Amb això aconseguim, per exemple, mandonguilles sense gluten ni lactosa.

A més, tot el nostre personal, està format per a la correcta gestió dels al·lèrgens.

Etiquetes amb ingredients al·lergògens

L’entrada en vigor del Reglament 1169/2011 (Reial Decret 126/2015) ens ha facilitat la gestió d’al·lèrgens perquè a través de les seves etiquetes podem conèixer els al·lèrgens que conté o no conté. Amb això aconseguim tenir la informació a l’abast ràpidament ja que abans havíem de treballar demanant primer les fitxes tècniques i esperar a rebre-les per conèixer els ingredients al·lergògens dels productes.

Tenim menús especials per a menjadors escolars
Tenim menús especials per a menjadors escolars

La gestió de menús per a menjadors escolars per a casos d’al·lèrgies i intoleràncies és difícil pel perill que comporta cometre un petit error, però alhora és satisfactori veure com els nens amb aquestes patologies es queden al menjador i gaudeixen de menjar amb els amics de forma segura.

Castanyes, moniatos i panellets

Els productes de temporada al menú de la nostra cuina col·lectiva

Els panellets, una tradició gastronòmica de tardor.
Els panellets, una tradició gastronòmica de tardor.

Com cada any, quan s’apropa la castanyada, a Roca González ens agrada seguir les tradicions i que els nostres clients (centres de dies, residencies geriàtriques, menjadors escolars), repartits arreu de Catalunya, gaudeixin de les seves costums. És per això que les castanyes, els moniatos i els panellets mai falten al nostre menú del mes d’Octubre.

Els moniatos i les castanyes els torrem a la nostra cuina col·lectiva. En canvi, els panellets els comprem a una pastisseria on s’elaboren seguint la recepta tradicional.

recepta: crema de castanyes

SONY DSC

A continuació proposem una recepta de crema de castanyes que servim als menjadors escolars, per aprofitar les castanyes que ens quedin.

Aquesta recepta es pot adaptar per fer dolça o salada, però la base es la mateixa; només caldrà afegir-li llet i sucre per fer-lo dolç i sal, pebre i brou per fer-lo salat.

Ingredients:

  • Castanyes
  • Llet
  • Aigua

Preparació:

  1. Netegem les castanyes i els fem un tall en un costat amb un ganivet i les posem a bullir en aigua que les cobreixi durant uns 15 minuts.
  2. Immediatament, abans que es refredin o s’assequin, els traiem les peles amb un ganivet i les reservem.
  3. Un cop pelades, els afegim una mica de llet calenta i les triturem (la quantitat de llet depèn del espessor que vulguem).

A Roca Gonzàlez Càtering esperem que tots els nostres clients gaudeixin d’aquest dia.

Tornada a l’escola: alimentar-se be a casa i al menjador

hem de realitzar 5 àpats distribuïts al llarg del dia

El moment de la tornada a l’escola és un moment que molts pares desitgen però que els nens no volen ja que s’acaba el llevar-se tard, jugar o fer activitats lúdiques gran part del dia i sobretot perquè cal tornar a estudiar.

L’inici del curs escolar implica que tornin els horaris i les rutines; l’alimentació tampoc queda enrere. És important recordar que hem de realitzar 5 àpats distribuïts al llarg del dia, evitant períodes superiors a 3-4h sense ingerir cap aliment. La distribució dels grups d’aliments hauria de ser similar a la següent:

  • ESMORZAR: 1R lacti + 1R farinaci + 1R fruita
  • MIG MATÍ: 1R farinaci + 1R lacti
  • DINAR: 2R farinacis + 1R carn, peix, ou o llegum + 1R verdura + 1R fruita
  • BERENAR: 1R fruita + 1R lacti
  • SOPAR: 2R farinacis + 1R carn, peix, ou o llegum + 1R verdura + 1R fruita

piramide-alimentacio-saludable

Cuina per escoles, una especialitat

llapis-tornada-escola
El departament de cuina per a escoles Roca González elabora menús equilibrats de temporada.

Des de Roca González volem contribuir a que els nens tinguin una dieta equilibrada i saludable, des del nostre departament de cuina per a escoles elaborem menús equilibrats seguint les directrius que marquen les recomanacions de la Generalitat de Catalunya. I a més, mensualment enviem una proposta de sopars per complementar el menú de l’escola.

Aquest mes és un moment de desemborsament econòmic molt gran per a les famílies, i en molts casos, pot suposar que l’alimentació es vegi afectada ja que es tendeix a productes més econòmics, però menys saludables. Un consell important respecte al menjar és que potenciem el consum de productes de temporada (sobretot pel que fa a les fruites i verdures) ja que alleugerirem la butxaca i, a més, aconseguirem trobar-les en el seu estat òptim de maduració. A Roca González servim a tots els nostres clients fruites de temporada que es troben en un estat òptim de maduració.

El mes de setembre (igual que al gener), és un mes de nous propòsits. Molts d’ells inclouen canvis d’hàbits respecte a l’alimentació.

A l’escola gracies a la restauració col·lectiva o a casa… és important recordar que hem de menjar sa, variat i equilibrat sempre.

Consells alimentaris durant l’estiu

Durant l’estiu els menjadors col·lectius als que hem de prestar especial atenció són els nens i els ancians.

Les altes temperatures que estem assolint durant tot aquest estiu, obliguen a prestar especial atenció a la nostra alimentació per tal d’evitar conseqüències negatives per la nostra salut.

En aquest sentit és molt important tenir en compte que els nens que durant l’estiu assisteixen al casal d’estiu, han de seguir certes pautes per evitar qualsevol incident desencadenat per la calor.

A més de seguir pautes, com evitar activitats al sol durant les hores de major incidència solar, portar roba fresca, incrementar les hores de jocs a l’aigua, etc., és igual d’important seguir les següents pautes alimentaries per tal d’evitar, especialment, la deshidratació dels nens.

Aigua amb més freqüència

  • La principal conseqüència de les elevades temperatures, és l’augment del risc de deshidratació. El fet de passar moltes hores dins l’aigua o fent activitats on l’aigua és present, fan desaparèixer la sensació de set, però al estar en constant moviment i suant (encara que sembli impossible, mentre ens movem dins l’aigua, també suem i per tant estem perdent aigua), cal reposar l’aigua que es perd encara que no tinguem set. És per això que és molt important inculcar l’hàbit de beure aigua mentre es fan activitats dins l’aigua.
  • Beure aigua tot el dia al menjador.
    Beure aigua tot el dia al menjador.

    Seguint amb el mateix esquema que l’apartat anterior, és molt important recordar beure aigua amb molta freqüència i arribar a complir amb els objectius de consum d’aigua diaris segons elm grup de població. No cal fer grans ingestes d’aigua cada cop, sinó és més adient anar fent petites ingestes amb més freqüència.

  • La beguda més adient per hidratar és l’aigua però podem recórrer també a sucs de fruita naturals, aigua amb sabors (fet a casa), evitant sobretot els sucs industrials i els refrescos pel seu alt contingut en sucre i sodi.

Alimentació col·lectiva adaptada

Durant l’estiu la restauració col·lectiva adapta els seus menús als menjadors de la gent gran com als dels centres de dia per a nens.

  • melo-estiuDeixant de banda les begudes, pel que fa a la alimentació és important també prendre aliments amb alt contingut en aigua com les fruites i verdures fresques.
  • Les fruites les podem prendre tant com a postra o complementant l’esmorzar, com a àpat de mig matí o mitja tarda. Un bon consell és consumir fruita fresca de temporada ja que estarà en el seu estat òptim de maduració i tindrà un cost més assequible. Les formes de consum poden ser ben diverses: senceres, mesclades (tipus macedònia), en broquetes, afegir-la a les amanides, fer sucs naturals, en liquats (o smoothies), per exemple, podem fer un liquat de fruita i congelar-lo per obtenir un polo de fruita, etc.
  • Pel que fa a les verdures, podem prendre-les com a primer plat del dinar o sopar o com a guarnició. Podem fer amanides, sopes i cremes fredes (tipus gaspatxo, salmorejo o vichyssoise).
  • Respecte a la resta d’aliments, cal seguir una dieta saludable tot l’any, que sigui variada i amb productes de temporada.